Emotionella förberedelser - den fjärde övningen i Meisnerteknik
Meisnertekniken har ett tydligt system med övningar som tränar upp skådespelaren från grunden. Målet är att lära sig "leva sanningsenligt under påhittade omständigheter". Här går vi igenom övning nr. fyra i Meisnertekniken, s.k. emotionella förberedelser (har du inte läst om de tidigare övningarna än så gör du det här: Repetitionsövningen - den första övningen i Meisnerteknik, Oberoende aktiviteter - den andra övningen i Meisnerteknik och Relationer - den tredje övningen i Meisnerteknik).

Vad är emotionella förberedelser?
Emotionella förberedelser (eller "emotional preparations" som det heter på engelska) är ett verktyg för att nå en specifik känsla i början av en scen, t.ex. sorg, glädje, ilska, rädsla mm. Emotionella förberedelser är särskilt användbara när skådespelaren inte kan nå den önskade känslan enbart genom att reagera på scenens omständigheter.
Tekniken utförs alltid genom att skådespelaren använder sin fantasi. Vi går aldrig tillbaka till verkliga minnen. Fördelar med detta är att:
Vi alltid kan hitta på nya scenarion som fungerar om ett gammalt slutar fungera.
Vi inte är begränsade till saker vi faktiskt har upplevt.
Vi slipper återuppleva traumatiska minnen från det förflutna.
Vi slipper fysiska spänningar som kan uppstå i skådespelares kroppar när de försöker ta fram ett riktigt minne.
Vi slipper försöka gräva efter minnen som kanske inte betyder något för oss längre.
Hjärnan är fantastisk - den kan leva sig in i en fantasi och känslomässigt reagera som om det var på riktigt, trots att du efteråt vet att du hittade på.
Hur gör man emotionella förberedelser?
Emotionella förberedelser utgår från att skådespelaren skapar en dagdröm om någonting som påverkar hen. Dagdrömmen behöver inte delas med någon annan - du kan använda precis vad du vill i din fantasi.
Du behöver förbereda dig genom att ge dig själv gott om tid att dagdrömma ostört, i lugn och ro på en plats där du känner dig trygg. När du nått en stark känsla brukar du hitta en inre bild som du sedan kan koppla in dig i på inspelningsdagen/repet ganska snabbt.
Hur man bygger upp sin dagdröm
1. Utgå från en "Point of Reality": Föreställ dig en riktig person (eller något annat) från ditt verkliga liv som betyder mycket för dig.
2. a. För att nå ett negativt känslomässigt tillstånd, fantisera om situationer där:
Du har gjort något dåligt mot den personen.
Den personen har gjort något dåligt mot dig.
eller
Något dåligt har hänt den personen.
2.b. För att nå ett positivt känslomässigt tillstånd kan du använda samma "mall" som ovan, men tvärtom. Återigen, börja med en person från ditt riktiga liv och fantisera om scenarion där:
Du har gjort något bra för den personen.
Den personen har gjort något bra för dig.
Något bra har hänt den personen.
Du kan också fantisera om att dina största drömmar har slagit in.
3. Använd fantasin: I dina dagdrömmar, försök visualisera allt så tydligt som möjligt. Tänk på platsen, händelserna, ljuden, dofterna, din känsla och vad du ser. Aktivera så många sinnen du kan fullt ut. Om du t.ex. hittar på att en närstående har råkat ut för en olycka - Var någonstans var du när du fick veta det? Hur fick du veta det? Såg du olyckan själv eller fick du ett telefonsamtal? Vad såg du? Vad hörde du? Vad kände du? Vilka dofter fanns i luften? Vad hade du gjort tidigare? Vart var du på väg?
Hur man vet vad man ska fantisera om
Efter hand lär man känna sig själv och vet mer och mer vilka områden man är känslig inom.
Saker som har hänt i ditt liv kan påverka dina känslomässiga områden och du kan dra inspiration från dem, även om du som sagt var aldrig går tillbaka till verkliga minnen. Du kan dock inspireras till att hitta på en ny dagdröm här och nu runt samma tema.
Det finns ofta en motsatssida till din känslighet: T.ex. om du är känslig för kritik är du ofta också känslig för beröm. Här är det lätt att hitta nycklar både till positiva och negativa känslor från samma känslomässiga område.
Hur man använder emotionella förberedelser när man är på filminspelnings, repetition, eller innan en föreställning:
- Den emotionella förberedelsen görs alltid innan kameran rullar eller innan du kliver ut på scenen. När du väl filmas/syns av publiken måste du vara i nuet och reagera på din scenpartner, precis som i repetitionsövningen.
- Du kopplar in dig i den inre bild som du hittat när du dagdrömt hemma och därefter tänker du att: "dessutom har _______ (scenens omständigheter) hänt". Scenens omständigheter vävs då samman med känslan du har fått från den emotionella förberedelsen. Det gör att du är helt inne i scenen.
Uppgift för dig som går kursen Meisnerteknik (Steg 1) på Elin Hilläng Studios
Dagdröm i lugn och ro på en plats där du känner dig trygg tills du når ett starkt emotionellt läge (följ instruktionerna under rubriken: "Hur man bygger upp sin dagdröm").
Eftersom det är första gången du gör uppgiften behöver du inte bestämma en specifik känsla i förväg, men välj om du vill röra dig i det positiva eller negativa området, låt sedan den känsla som väcks väckas. Efter hand kommer du lära känna dig själv mer och mer och du kommer så småningom kunna välja mer tydligt vilken känsla du ska hitta redan från början, men såhär i början vill du ge dig själv mer frihet för att inte riskera att låsa dig.
Ta med något att göra i rummet som ligger i linje med din känsla, t.ex. om du väljer en negativ känsla tar du med dig något du ogillar att göra.
Ta med dig ett föremål som får dig att känna dig som om du vore hemma.
På lektionen kommer du att få:
- Ställa iordning rummet så att det känns som att det är hemma hos dig själv.
- Gå utanför dörren och koppla in dig i din inre bild.
- Komma in och göra aktiviteten du har tagit med dig som ligger i linje med din känsla (OBS! Behöver inte vara en s.k. oberoende aktivitet, utan bara något att göra i rummet).
- OBS! Om något händer som förändrar din känsla - tillåt den att förändras! När du blir filmad/spelar teater är det här endast ett verktyg för att hitta rätt känsla i början av scenen, därefter händer det saker som förändrar hur du känner.
- Ev. kommer en av dina klasskompisar få göra repetitionsövningen med dig - tillåt i så fall din känsla att förändras.
Det här materialet förklarar övningen, men kan inte ersätta att träna tillsammans med en duktig Meisnerlärare. För att du ska utvecklas på rätt sätt behöver du coachning av en lärare som är van vid att coacha i just Meisnerteknik, är duktig på att se ditt inre liv och kan hjälpa dig i rätt riktning. Övningen ser enkel ut i sin utformning, men det finns många nyanser i ditt instrument som kommer fram i övningen och en duktig Meisnerlärare ser precis vad du behöver för att vässa din emotionella förberedelse ytterligare. Däremot kan den här texten användas som stöd och minnesanteckningar när du tränar mellan dina Meisnerlektioner.
Om du är en Meisnerlärare och vill använda den här texten i din undervisning går det bra, men du måste antingen länka till bloggen eller ladda hem PDF:en. Du får inte ta bort Elin Hilläng Studios logga, texten om Elin Hilläng Studios eller Elin Hillängs namn.
Vill du bli tränad i Meisnerteknik? På Elin Hilläng Studios erbjuder vi Meisnerteknik (Steg 1), Meisnerteknik (Steg 2) och Meisnerteknik (Steg 3). Du jobbar alltid i en liten grupp på max 6 elever för att kunna få mycket individuell feedback och verkligen kunna utvecklas som skådespelare.